Foto henk spaan

Oost-Europa en de vredesbeweging

door Henk Spaan


Gearresteerd in Praag (juli 1988)


In 1988 wilde de vredesbeweging in West-Europa een ontmoeting hebben met ondertekenaars van Charta '77 in Praag, in het woonhuis van een van die ondertekenaars. Ongeveer 25 vertegenwoordigers van de vredesbeweging uit Fankrijk, Duitsland, Belgiƫ, Engeland, andere landen en ook van het IKV hadden zich daar verzameld voor die ontmoeting. Het Nederlandse tijdschrift "Informatie over Charta" had een uitnodiging gekregen en zo kwam ik daar terecht.
De politie was op de hoogte van de plannen en besloot alle Westeuropeanen op te pakken en in groepen van twee af te voeren naar een politiebureau. Als laatste moest ik met twee Belgen in de auto stappen, maar ik vond niet dat ik dat moest doen. Daarvan zijn hier de beelden.
We kwamen allemaal terecht op het politiebureau. We werden die middag vastgehouden en kregen in het begin van de avond te horen dat we voor twaalf uur 's nachts het land verlaten moesten hebben. Ik vertrok met een behoorlijke kater, ook enigszins teleurgesteld in de houding van de "vredesbewegers".

Een van de agenten stond filmopnamen te maken van de arrestatie en die film dook na de omwenteling in november 1989 op en werd opgenomen in een film van een half uur over de geschiedenis van het communisme in Tsjechoslowakije. De film trok in Tsjechoslowakije veel bekijks. Vervolgens werd de film opgenomen in het pogramma van het "Museum van het Communisme" ergens onderaan het Vaclavsky Namesti, het grote plein in het centum van Praag.
Die film werd daar bijna 25 jaar lang in een zaaltje onafgebroken vertoond en ik heb regelmatig verslag gekregen van mensen die mij daar gezien hebben. Een vriend maakte een opname van het fragment waarin ik voorkwam.