Stukken / Stukjes

door Henk Spaan
Beeldenstorm (juni 2020)

Van augustus tot oktober 1566 vond in Nederland de beeldenstorm plaats, waarbij het interieur van talloze kerken vernield werd. Beelden en schilderingen moesten het ontgelden maar ook werd bijvoorbeeld de complete bibliotheek van het klooster in Gent in de rivier de Leie gegooid. Ik neem aan dat mensen goede redenen hadden om zich te verzetten tegen het vertoon van rijkdom van de katholieke kerk en dat mensen geen andere weg zagen dan blinde woede. Prima, maar de vernietiging van complete archieven en bibliotheken is natuurlijk een gigantisch verlies voor iedereen.
Op dit moment lijkt er weer een soort beeldenstorm op gang te komen. Er zijn argumenten voor en er zijn argumenten tegen. Wat Witte de With gedaan heeft weet ik niet precies en Piet Hein ken ik voornamelijk omdat hij de Spaanse Armada verslagen heeft, "Hij heeft gewonnen de zilvervloot, hij heeft gewonnen de zilvervlohohohoot !!!".
Ik juich niet het neerhalen van ieder symbool van verering van de Nederlandse geschiedenis. Maar als er iets gedaan kan worden aan de verering van helden uit het (recente) verleden, heb ik nog wel een ideetje.
Stomtoevallig bekeek ik dit weekend een oude film, de klassieker "Stagecoach", een film van John Ford met in de hoofdrol John Wayne uit 1939. In wikipedia lees ik: "Stagecoach was een trendsettende film die later vele westernfilms heeft geïnspireerd".
Ik was geschokt te ontdekken hoe onnozel en hoe onwaardig de indiaanse tegenstanders in de film werden afgeschilderd. Met een paar honderd indianen haalden zij moeiteloos de postkoets met acht inzittenden in en zij beschoten de postkoets. Zij passeerden de postkoets niet, maar kwamen telkens twee aan twee langszij en zo werden tientallen indianen achter elkaar door John Wayne en zijn vrienden dood geschoten. In de postkoets raakte er slechts één gewond. Totdat de cavalerie te hulp kwam en het karwei kon afmaken. Een spannende film?.
Ik neem aan dat er cowboyfilms geweest zijn waarin indianen een waardiger rol speelden, maar ik weet nu zeker dat de waardering van deze "klassieke western" zal moeten worden bijgesteld: Gewoon een klote film. Niet bekijken zonder waarschuwing vooraf.