Nogmaals ontslagrecht (mei 2011)
In de wergroep arbeidsverhoudingen van GroenLinks kreeg ik commentaar op het stuk dat ik in april schreef van de voorzitster van deze werkgroep. Daarop heb ik ook weer gereageerd.
Beste Jeanette
Je hebt het over mensen die roepen om het afschaffen van de ontslagbescherming en dan vervolgens: "Het wordt ook geroepen door mensen in groenlinks, maar op basis waarvan is mij niet duidelijk".
Ik neem aan dat je hiermee mij bedoelt, want in groenlinks heb ik sinds het verschijnen van Vrijheid eerlijk Delen er niemand meer over gehoord. Ik heb de indruk dat ik de enige ben die af en toe voorzichtig oppert dat er iets niet in orde is met de bestaande ontslagbescherming, maar de meesten zien mij als een volslagen idioot.
Vervelend is, dat mij dan in de schoenen wordt geschoven dat ik voor afschaffen van de ontslagbescherming ben, wat niet zo is. Alfred Kleinknecht vergeleek mij al met Mao die de rijken in werkkampen stopte om het verschil tussen rijk en arm op te heffen. Ook Kleinknechts reactie beschouw ik als een reactie op mijn stukjes, want zoals gezegd heeft in groenlinks niemand het meer over vrijheid eerlijk delen.
De werkgroep arbeidsverhoudingen doet niemand een plezier door elke discussie op zo'n manier af te serveren en groenlinks heeft er niets aan om als een trouwe hond achter de belangenorganisaties te lopen van diegenen die hun belangen toch al het beste kunnen verdedigen. Een politieke partij moet belangen afwegen en het valt mij telkens op dat de belangen van jongeren of van "outsiders" niet of nauwelijks verdedigd worden en dat daar discussie en nadenken voor nodig is.
Maar als ik dit zeg, dan zal de reactie wel weer zijn dat ik verdeeldheid zaai en dat alle werknemers gemeenschappelijke belangen hebben en zich moeten aansluiten bij de vakbonden. Overigens zou ik liever in een gesprek hierover doorpraten in plaats van in zo'n internet-discussie, want de problematiek is ontzettend gecompliceerd. En het staat iedereen vrij mijn opmerkingen te negeren. Want ik ben geen deskundige, ik heb alleen gemerkt in zes jaar werken op een sorteercentrum van de TNT dat de groep "outsiders" behoorlijk groot is (een ruime meerderheid van het personeel), buitengewoon divers is samengesteld en dat velen van hen zeker niet via een studie op weg zijn naar een vaste baan elders of hogerop in de maatschappij. Wat er ook gezegd wordt in deze discussie, telkens denk ik: "dat zou eens goed moeten worden uitgezocht". Zo'n onderzoek komt er niet als je je verschuilt achter de (brede?) rug van de vakbeweging met hun balpennen, hun manifestatietjes, hun ballonnen, hun petjes en hun toetertjes (sorrie die ergernis moest er ook even uit).