Stukken / Stukjes

door Henk Spaan
De PvdA en GroenLinks (april 2022)

Voor de zoveelste keer is er een debat in de PvdA over de koers van de partij. Lilianne Ploumen trok zich terug als partijleider omdat zij terecht concludeerde dat zij niet de geschikte persoon is voor deze belangrijke functie. Er is een debat in de partij over de vraag of de PvdA moet streven naar samenwerking en / of fusie met GroenLinks en Lilianne is niet in staat hierin een krachtige en overtuigende koers uit te zetten. Het is ongetwijfeld de daadwerkelijke achtergrond van haar terugtrekking.
Er waren de nodige oud-gedienden die zich keerden tegen de steeds sterkere tendens naar een nauwe samenwerking met GroenLinks, bijvoorbeeld oud-voorzitter Hans Spekman maar ook Arie van der Zwan. En hoewel ik doorgaans niet dol ben op Hans Spekman, ben ik het in dit geval toch met hem eens. De PvdA moet niet streven naar een fusie met GroenLinks. Daarmee zou de PvdA nog verder verwijderd raken van haar traditionele achterban. Het verzet tegen de fusie van de oudgedienden vergelijkt Tom-Jan Meeus in de NRC met de mensen uit de tijd van Winkler Prins die komen vertellen hoe het verder moet met Wikipedia.
Leuk gevonden, maar het gaat voorbij aan het belangrijkste: dat dát deel van de samenleving dat wij kunnen beschouwen, en dat zichzelf nog steeds beschouwt als de arbeidersklasse (m/v), geen enkele partij meer heeft die zich opstelt als vertegenwoordiger van haar belangen. Dan blijft er niets anders over dan de PVV. En het Turkse en Marokkaanse deel van de arbeidersklasse komt dan terecht bij de conservatievere Denk. Het is een zorgelijke ontwikkeling. Voor de PvdA is samengaan met GroenLinks afscheid nemen van de arbeiders.