Stukken / Stukjes

door Henk SpaanGame-changer (maart 17)

Voordat de uitslag van de verkiezingen morgen bekend wordt, wil ik een eigen omschrijving geven van het woord game-changer: Een game-changer is een verkiezingsuitslag, waaruit blijkt dat Maurice de Hond niet verder komt dan wat veredeld natte-vingerwerk.
Het is ergerlijk dat Maurice de Hond elke dag in DWDD mag komen aangeven wat de uitslag van de verkiezingen straks zal zijn. Hoe vaak hebben we al niet gezien dat de voorspellers er volkomen naast zaten? Maar op radio en TV worden zijn voorspellingen voor zoete koek geslikt.
Het vreemde van zijn voorspellingen is dat de steun voor "rechtse" partijen (VVD, CDA, SGP en PVV) lijkt te zijn verdwenen, terwijl die historisch altijd konden rekenen op een ruime meerderheid. Zou Nederland werkelijk een ruk naar (versplinterd) links maken? De verklaring van zijn, praktisch gezien onmogelijke, voorspelling gaf hij maandag in DWDD overigens zelf, waarmee hij zich eigenlijk lelijk in zijn kaarten liet kijken. Hij zei: "We hebben vijf duizend mensen gevraagd op zondag en maandag en van die mensen weten we ook precies wat ze op eerdere momenten gekozen hebben". Ofwel ze hebben een vast panel van mensen die wekelijks of nog vaker doorgeven wat ze gaan stemmen. Op den duur is dat dus het tegendeel van een aselecte steekproef; het zijn mensen die logischerwijs meer dan anderen de campagnes volgen (en waarschijnlijk vaker naar DWDD kijken) en afwijkingen van het gemiddelde worden dan steeds waarschijnlijker.

En als we dan toch met de natte vinger aan het voorspellen zijn, laat ik er dan mijn eigen natte-vingerwerk aan toevoegen. Daarbij moet ik bekennen dat ik er bijna altijd naast zit: mijn favorieten op het songfestival eindigen steevast als op-drie-na-laatste en in het voetbal voorspel ik altijd de uitslag die ik zou willen. (ik kom uit Rotterdam en zat er dus vaak naast).
En dan hier mijn gedachten:
- Rutte krijgt veel meer zetels dan gedacht (ik zou zeggen 35 of meer).
- De PVV krijgt er ook meer dan gedacht (iets minder dan 30).
- GroenLinks krijgt geen 20 maar pakweg 14 zetels.
- De PvdA krijgt er meer dan de tien zetels die ze nu krijgen toebedacht, pakweg 15. En dat komt niet door Asscher, maar door de waardering die er toch nog is voor het werk dat Samsom heeft gedaan. Ik heb Samsom in de campagne gemist, ook in de huidige Turkije-crisis. De grootste game-changer van deze verkiezingen was het moment dat de PvdA Samsom aan de dijk zette.
- En wie moeten er dan inleveren? Oftewel wie gaan er minder winnen? Ik zou zeggen: de SP, 50-plus, en de partij voor de dieren.
Voor de duidelijkheid: ik ging hierbij uit van de voorspellingen die Maurice de Hond op vrijdag en op maandag 13 maart heeft gedaan.