Stukken / Stukjes

door Henk SpaanTeevendeal, hou er alsjeblieft over op ! (jan 17)

Iedereen weet dat liegen een menselijke neiging is. Als je een kostbare fout hebt gemaakt en iemand vraagt om hoeveel geld het ging, dan buig je je verhaal in een gunstiger richting. Als de schade 600 euro was, dan zeg je 300. Als je 's nachts tot vier uur je tijd hebt zitten verprutsen, dan zeg je dat je om twee uur naar bed bent gegaan. Heel normaal (doe normaal!) en niks ernstigs.
Er is nu weer opwinding over de "Teevendeal" maar mijn beeld over wat er gebeurd is, is niet veranderd. De deal met een grote crimineel was al een beetje twijfelachtig en op de vraag wat die deal dan gekost heeft, werd geheimzinnig gedaan. Dat zijn dingen waar je je een beetje voor geneert en dan ga je dat niet breed uitmeten. Dat er een deal was, okee (met boeven moet je boeven vangen), maar hoeveel het kostte, weet ik niet meer.
Dat is er gebeurd, iemand kreeg aanwijzingen over details en zo ontstond een ketting van kleine leugentjes om bestwil. Ik kan me er niet over opwinden, een verschil van vijf in plaats van twee miljoen is in het overheidsbudget een peuleschil, en liegen doen we allemaal. En Teeven of Opstelten of van der Steur had dat makkelijk een keer kunnen zeggen. Het is stom dat ze dat niet gedaan hebben maar er zijn ergere dingen.

Het nieuwste onderzoek voegt niets toe. Ik denk zelfs dat het pure tijdverspilling is. Alleen gaan we nu dieper graven in het web van kleine leugentjes. Alle journalisten en commentatoren en fractievoorzitters storten zich er weer op, maar echt iets schokkends zal niet boven water komen.
Al die opwinding heeft geen enkel nut, behalve de instandhouding van de leugen dat er in de kamer niet gelogen kan worden. Natuurlijk wordt daar gelogen, door de regering maar even goed door oppositiepartijen. Als ik alle woorden van Pechtold achter elkaar leg en op een goudschaaltje weeg, dan zal ik zeker leugens vinden.
Ik zou het goed gevonden hebben als iemand van de oppositie gezegd had: "Het was fout, maar niet echt belangrijk en laten we maar verder gaan". Verontrustend is dat iedereen zich er weer zo hijgerig op stort. De politici lijken blij te zijn elkaar weer te kunnen afmaken en juist dat is wat de geloofwaardigheid van de politiek aantast. Hetzelfde geldt voor de journalistiek: als er nou maar iƩmand had geschreven: "Jongens, meisjes, wind je niet zo op". Het interesseert mij NIETS wat Rutte wist.
Wilders lacht in zijn vuistje.