Stukken / Stukjes

door Henk Spaan



Vrijmarkt op het Assendorperplein (jan 17)

Op koningsdag komt dit jaar geen dagprogramma meer voor de kinderen door een gebrek aan vrijwilligers. Dit lees ik op de voorpagina van de "Assendorper" van januari. Met verbazing las ik daarna: "Hierdoor komen de georganiseerde kindervrijmarkt en het middagprogramma te vervallen". Dat is merkwaardig omdat juist het succes van de kindervrijmarkt uitgangspunt was van het veel uitgebreidere programma dat later ontstond. Rond het jaar 2000 waren mijn kinderen klein en ik heb gezien dat de vrijmarkt steeds groter werd. Eind jaren negentig waren het nog maar een handjevol kinderen die hun spulletjes verkochten, maar binnen een paar jaar zat het hele plein vol. Het ging allemaal heel relaxt: Tegen een uur of tien verschenen de eerste kleedjes en iedereen kon zo lang op het plein rondhangen als hij of zij wilde. Het was voor de kinderen een feest maar voor ouders en ouderen net zo goed. Als het 's ochtends regende, liep het plein om elf uur toch nog vol met kinderen. Tegen een uur of vijf hadden de laatste kinderen hun spulletjes ingepakt en begon het muziekprogramma.
Iemand heeft toen bedacht dat er organisatie nodig was. Zo werd de vrijmarkt steeds verder in het nauw gedreven voor het georganiseerde vermaak. De kinderen moesten al om acht uur hun plek innemen, (uitslapen was er niet meer bij) en om twaalf uur werden de kinderen steeds rücksichtlozer van het plein verwijderd. Ik gaf daarom geen geld bij de huis-aan-huis collectes voor de Koninginnedag.
Het is vreemd dat het dagprogramma niet meer doorgaat en dus (!) ook de kindervrijmarkt. Ik zou denken dat er weer ruimte en tijd komt voor de kindervrijmarkt, want die organiseert zichzelf wel. Misschien denk ik daar te gemakkelijk over, want de laatste alinea van het artikel is vrij alarmerend: Daar lezen we: "Liefhebbers van de kindervrijmarkt kunnen daarnaast gelukkig in de eigen straten, maar ook in de Azaleastraat en Park Eekhout uiteraard hun waren gaan aanbieden. Je leest bijna: geen dagprogramma, dus ook geen vrijmarkt meer. Welke rare gedachte zit daar achter?
Kwaadwillend zou men bijna gaan denken dat de organisatoren nu definitief af willen van de kinder-vrijmarkt om de weg vrij te maken voor het (meer winstgevende) eten en drinken van de veertigers. De weinig overgebleven vrijwilligers moeten dan zorgen dat kinderen geen plek op het plein innemen. Ik zou zeggen: geef het plein terug aan de kinderen. Dat is ook voor het muziekprogramma later op de dag helemaal geen bezwaar.