Foto henk spaan

Teksten over Groenlinks

door Henk Spaan







Bezorgde GroenLinksers (apr 2007)

Het is misschien beter om je niet druk te maken over het feit dat mensen via de media hun mening geven. Per slot van rekening is het aantal ondertekenaars vrij groot en kennelijk zit de ondertekenaars iets dwars. Ik vind het niet erg als interne discussies naar buiten komen. Dat is nou juist een van de taken van politieke partijen: discussie over politieke zaken voor de buitenwereld zichtbaar en begrijpelijk te maken.
En als je een manifest maakt tegen andere mensen die een manifest hebben gemaakt, versterk je natuurlijk het beeld van rollebollen over straat, ook al stuur je dit manifest niet naar de Volkskrant.
Het lijkt mij beter meteen in te gaan op de argumenten van de bezorgde GroenLinksers.
Ik heb er weinig sympathie voor. Zij vinden het imago van groenlinks elitair, maar alleen het noemen van de naam Pim Fortuijn lijkt me voldoende om dit argument naar de prullenbak te verwijzen. Een elitair imago hoeft geen belemmering te zijn om succes te hebben. Moet Femke Halsema zich dan een plat Amsterdams accent aanmeten om 'het volk' te lokken, zoals zoveel CPN-ers dat vroeger ook deden?
De kritiek op de koers van de partij richt zich vooral op de nota "Vrijheid eerlijk delen". Die is al anderhalf jaar oud, dus er was tijd genoeg om met een inhoudelijke kritiek te komen. Maar de bezorgde groenlinksers komen niet verder dan wat gemopper. Ze schrijven: "Er wordt een tegenstelling gecreëerd tussen jongeren en ouderen en tussen insiders en outsiders op de arbeidsmarkt". Uit de manier waarop ze dat schrijven begrijp ik dat "Vrijheid eerlijk delen" die tegenstelling creeert en dat die tegenstelling in werkelijkheid niet bestaat. Sorrie, maar als je dat denkt, ben je blind voor de werkelijkheid. Ik heb in de afgelopen paar jaar al heel wat (jongere) mensen op straat zien komen omdat ze hun maximum werktijd van drie jaar bereikt hadden. Die kunnen dan op minimumloon niveau ergens anders weer van voren af aan beginnen met een nieuw flex-contractje. En degenen met een vaste aanstelling weten donders goed dat ze moeten zien die aanstelling te houden. Wie die tegenstelling niet ziet, houd vast aan romantische droombeelden van een verenigde arbeidersklasse die schouder aan schouder de rijen sluit in de strijd tegen het grootkapitaal.
Het lijkt me onmiskenbaar dat de vakbeweging in de eerste plaats de belangen van de leden behartigt en dat zijn de mannen van 50 jaar en ouder. Wie "Vrijheid eerlijk delen" wil bekritiseren zal moeten beginnen met een serieuze discussie met de AVV, (alternatief voor vakbeweging) en moet niet alleen klagerig mompelen: "er wordt een tegenstelling gecreeerd ….".
Als de bezorgden daarmee zouden beginnen, ben ik bereid naar de rest van hun argumenten te luisteren, maar de tekst die ze nu hebben geproduceerd is wat dat betreft buitengewoon zwak. En dan moeten ze niet verbaasd zijn als ze worden "weggezet als zeurkousen die in het verleden leven".