Het klimaat

door Henk SpaanKlimaat: Zóó saai!

Ik ben van plan me meer te verdiepen in het klimaat. Ik heb daarvoor zelfs een twitter-account geopend, want ik weet niet waar ik anders aandacht kan vinden voor mijn vervelende meninkjes.
Dan moet ik beginnen met instemmend een column aan te halen van Theodor Holman in het Parool van 2 augustus: Wat is het klimaat ontzettend saai!
Als je je enigszins wil verdiepen in "het klimaat", ben je verplicht je te worstelen door lange onleesbare teksten (urgenda!), je moet luisteren naar buurmannen die vragen waarom je nog geen zonnepaneel op het dak gezet hebt, je moet op de radio luisteren naar mensen die doen wat ze altijd deden, maar die daar nu elke keer de woorden duurzaam en klimaatneutraal bij gebruiken. Het is ook erg als journalisten vragen of de hitte die we nu hebben, in de toekomst vaker gaat terugkomen. Dan gaat bij mij de radio uit.
Een ander voorbeeld: toen in de eerste week van maart plotseling strenge vorst heerste in Nederland, haastte het journaal zich daar een bericht aan toe te voegen dat in Japan of in Alaska de temperaturen in de winter tot historische hoogten waren gestegen. Het klootjesvolk mocht toch eens gaan denken dat "de opwarming" misschien wel mee viel.
Discussies over het klimaat zijn ontzettend saai, omdat iedereen elkaar nakletst en omdat er geen plaats is voor twijfel en tegenargumenten. Mensen zijn bang om te worden weggezet als "klimaatscepticus" en willen geen gezeur.