Stukken / Stukjes

door Henk Spaan
Oorlogsmisdadiger (mrt 2022)

Ik heb wel gedacht dat het westen en de NAVO geen plan hebben. Vanaf het moment dat duidelijk was dat Poetin dreigde met atoomwapens lijkt het denken te zijn stilgestaan: “Nee dat moeten we in ieder geval vermijden; we moeten geen enkel risico nemen dat er een conflict ontstaat tussen de NAVO en Rusland. We moeten Poetin een ontsnappings route bieden”.
Met die gedachte, elk risico vermijden, kan het westen alleen maar hopen op een compromis in onderhandelingen of op een paleis-revolutie in het Kremlin. Maar vorige week kreeg ik weer een beetje hoop. Biden noemde Poetin een oorlogsmisdadiger en de NAVO besloot veel meer militaire macht te stationeren langs de grenzen van het NAVO-gebied en om de levering van wapens aan het Oekraïense leger op te voeren.
Ik word inmiddels een beetje flauw van het voorzichtige naar woorden zoeken van de deskundigen, de politici en de commentatoren. De vraag of Poetin een oorlogsmisdadiger is, ontweek Minister van Defensie Olongren afgelopen zondag. Zij wilde niet verder gaan dan zeggen dat zijn aktie illegaal is. En op de vraag hoe het verder zou gaan antwoordde Olongren: “Poetin is deze oorlog begonnen en het moet eindigen aan de onderhandelingstafel”.
Waarom die voorzichtigheid? Neemt Olongren Poetins taal over dat dit geen oorlog is maar een speciale operatie?