Stukken / Stukjes

door Henk Spaan
Putinversteher

Er is een nieuw woord opgedoken. Ik hoorde het laatst op de radio en ik zag het in de NRC. Het woord komt ongetwijfeld uit Duitsland en de betekenis ervan laat zich raden. De NRC spreekt over “Putinversteher zoals Thierry Baudet van Forum voor Democratie”.
Het is een goede reden om eens bij mezelf te rade te gaan. Ben ik een Putinversteher?
Want de afgelopen twee maanden heb ik vaak gedacht dat het Westen had moeten erkennen dat toetreding van Oekraïne tot de NAVO niet het streven was. In het verleden is een dergelijke neutraliteit vaker voorgekomen zonder problemen, ik meen in Finland, Zweden of in Oostenrijk. Daarop reageerden de principiëlen steevast dat een land het recht heeft de eigen koers te bepalen en dat we daarmee niet moeten marchanderen. Ik dacht: “Als we een gewapend conflict kunnen ontwijken, kunnen we die formele neutraliteit van de Oekraïne wel erkennen”. Het waren niet alleen Baudet-aanhangers die iets dergelijks gezegd hebben.
Achteraf is het waarschijnlijk dat Poetin al eerder tot een oorlog heeft besloten. Maar we weten nu in ieder geval niet of een snelle en duidelijker erkenning van een zekere neutraliteit van de Oekraïne geholpen zou hebben. We hebben het niet eens geprobeerd omdat de principiëlen het luidst spraken.