Het klimaat

door Henk SpaanRevolutie

Er is nog een reden waarom de kolom van Maarten Boudry door mijn hoofd blijft spoken. Hij verwijt klimaatactivisten niet echt met het klimaat bezig te zijn maar in feite te hopen op revolutionaire "maatschappijhervormingen". Er zijn er een paar die ik daarvan verdenk, de "internationale socialisten", maar verder is het onzin.
Vervolgens zegt Boudry dat de CO2-uitstoot terug naar nul moet binnen enkele decennia en dat we ook nog de concentratie van CO2-moleculen in de lucht moeten terugdringen van 400 ppm (geen procent maar promiljoen) naar … wat zal ik zeggen?, pakweg 350?.
Alsof dat niet een revolutie zou zijn. Er wordt al dertig jaar over CO2 gepraat, maar de uitstoot in Nederland is nog steeds niet minder geworden. Is de doelstelling van Boudry (atoomenergie en opvangen van CO2 en technische vooruitgang) niet net zo moeilijk of ongeloofwaardig als de doelen van klimaatactivisten?
Ik zou zeggen: vertel de mensen maar dat de rijkdom in ons deel van de wereld kwetsbaar is, dat we het op niet al te lange termijn met minder zullen moeten doen. Mensen zullen zuiniger moeten zijn met energie en met grondstoffen, kortom: wen er maar aan. En het kan me niet schelen of Boudry dat een revolutie noemt.