Het klimaat

door Henk SpaanHoe schadelijk is veeteelt?

Een grote verwarring in de klimaatdiscussie zien we als het gaat over de veeteelt. Johnny de Mol verklaarde dat we de grootste bijdrage tegen opwarming van de aarde leveren als we geen vlees meer eten. In navolging daarop zei Arjen Lubach vorige week:
"De vleesindustrie is de allergrootste vervuiler ter wereld. Het is veel erger dan autorijden. Vleesindustrie produceert net zo veel broeikasgassen als alle auto's, brommers, boten, vliegtuigen en treinen van de hele wereld bij elkaar. Stoppen met vleeseten heeft meer invloed dan stoppen met autorijden".
Aan de andere kant zijn er "fact-checkers" die uitzochten dat een retourtje New York opweegt tegen twee jaar geen vlees eten. Radio1 zocht dat uit en concludeerde: "Nee, geen twee jaar, maar drie jaar!". In beide richtingen worden feiten bij elkaar gesprokkeld en je kan kennelijk geloven wat je zelf wilt. Dat zal ik dan ook maar doen: Ik geloof er niets van dat de veeteelt de wereld kapot maakt. Het is zó onlogisch. Het heeft allemaal te maken met het feit dat methaan (CH4) en lachgas (N2O) in hun broeikaseffect zwaarder wegen dan CO2, respectievelijk 25 keer zo zwaar en 300 keer zo zwaar. Het sterkt mij in de gedachte dat broeikasgassen minder invloed hebben op de opwarming van de aarde dan men aanneemt. Dat ze minder invloed hebben dan het totaal aan economische en consumptieve activiteiten van de mens. Het wordt in ieder geval tijd uit te zoeken hoe we dergelijke tegenstrijdige 'wetenschappelijke' feiten met elkaar in overeenstemming kunnen brengen.