Stukken / Stukjes

door Henk Spaan
Een ultimatum (mrt 2022)

Ik werd vanmorgen wakker en een gedachte sprong op in mijn hoofd. Ik moet een stukje schrijven naar aanleiding van een mail die ik gisteravond naar een vriend stuurde.
De vraag was of ik wilde meewerken aan een petitie voor een versneld EU lidmaatschap van de Oekraïne. Ik ben het er wel mee eens maar ik heb niet de indruk dat zo’n petitie veel indruk zal maken.
Uit alle commentaren begrijp ik, dat West Europa inmiddels de spontane steunbetuigingen aan Oekraïne al weer haastig heeft ingetrokken. Heel Nederland kritiseert Ursula von der Leyen omdat zij voor haar beurt heeft gesproken. Iedereen zit verlamd naar de televisie te staren.
Eerlijk gezegd vind ik West Europa inclusief de NAVO een stelletje bange wezels. Hoeveel erger moet het nog worden voordat iemand zegt: We gaan Poetin een ultimatum stellen.
“Stop onmiddellijk alle bombardementen op steden en stop de kolonne richting Kiev”.
Als Poetin dat niet binnen een paar dagen doet, dan moeten we Poetin of, zo je wilt Rusland, de oorlog verklaren. En dan zal het doel zijn:
Een terugtrekking van alle Russische troepen uit heel Oekraïne, inclusief de Krim, Donetsk en Lugansk.
Dan zien we wel hoe het verder gaat. Laat de agressie van Poetin een aanleiding zijn voor heel Europa om gezamenlijk krachtig op te treden. Dan denk ik in de eerste plaats aan Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Italië, maar ook Engeland (het land van Churchhill). De landen uit het voormalige Oostblok hebben waarschijnlijk minder nodig om hun aarzelingen opzij te zetten.
Maar de terreur van Poetin is niet meer te verdragen. EU-lidmaatschap is toekomstmuziek. Maar belangrijker is nu directe steun aan Oekraïne. Ik weet wel dat dat riskant is want Poetin heeft  overduidelijk gedreigd met een atoombom. Maar als we daarvoor teugdeinzen ben ik bang dat we veel meer gaan verliezen. Ik was altijd bang om Poetin teveel te bruskeren, maar nu is het genoeg.
En eigenlijk denk ik dat een dergelijk verenigd optreden van de oude kern van de EEG de kans kleiner zal maken dat Poetin daadwerkelijk atoomwapens zal durven gebruiken.