Het klimaat

door Henk SpaanDe regering.

De regering zit in een lastig parket. Ze worden op de hielen gezeten door de gerechtelijke uitspraak in de urgenda-zaak en nu ook door akties van de scholieren. Tot nu toe zijn ze niet veel verdergekomen dan te zeggen dat het doel is het doel te bereiken.
Als ik de regering was (maar dat ben ik niet, ik kan elk realisme aan de kant zetten) zou ik zeggen: die kolencentrales van vier, vijf jaar oud gaan we niet sluiten. Dat is zonde. Nederland volledig van het aardgas af in 2050 zal waarschijnlijk ook niet lukken. Een wereld zonder uitstoot van CO2 in 2050 is evenmin haalbaar en we gaan ons niet laten opjagen tot overhaaste, onzinnige besluiten.
Ik zou zeggen: de wereld vergaat echt niet in de komende vijftig jaar, maar er moet wel iets veranderen. Al die zonnepanelen zijn goed bedoeld, maar zetten niet veel zoden aan de dijk: Het is nuttiger zonnepanelen te plaatsen in warme landen dichter bij de evenaar, gekombineerd met fabrieken voor de produktie van waterstof. Dan kunnen ze dáár er geld mee verdienen. En verder zou ik een aktieplan opstellen gericht op het verkleinen van vervoersstromen en op de vergroting van het hergebruik van grondstoffen. Ik zou veel tijd en aandacht besteden op de verwerkingsstations van afval.
En natuurlijk moet de urgenda-uitspraak naar de Hoge Raad, want het klimaatbeleid hoort bij de Tweede Kamer en bij de regering.