Het klimaat

door Henk SpaanAlarmistisch

De punten die Jaap Dirkmaat noemt zijn zeker het overdenken waard. Voor het eerst drong tot mij door dat waterstof inderdaad een oplossing kan zijn voor een aantal problemen. Toch heb ik wel een bedenking bij Dirkmaats betoog. Met name bij de alarmistische toon ervan. Uitspraken als "Het is geen vijf voor twaalf, het is vijf over twaalf", vergelijkbaar met de uitspraak dat we inmiddels terecht gekomen zijn in een onomkeerbaar proces van opwarming van de aarde; oftewel, de ondergang staat vast. Dirkmaat zei dat we de aarde voor onze kinderen en kindskinderen aan het opgebruiken zijn. "Hoe leggen we ze dat later uit?". "Alles is op! Jammer dan!".
Ik houd daar niet van. Misschien is het nuttig als er mensen alarm slaan, per slot van rekening is er wel íets aan de hand. Maar ik vind het niks. Als er vijfentwintig keer revolutie of ondergang wordt aangekondigd, dan blijkt dat vierentwintig keer onzin te zijn.
Schuldgevoel tegenover onze nog niet bestaande kinderen, zal ons niet veel helpen. Onze reeds bestaande kinderen zijn zeker vanaf de leeftijd van drie jaar al evengoed bezig "de wereld leeg te vreten". (Papaaaa …. !!!) (Ik houd niet erg van deze terminologie, maar ik volg even de gedachte).