Foto henk spaan

Teksten over Groenlinks

door Henk Spaan


Laten we het gezellig houden (feb 2013)

Bij het schrijven van eerdere stukjes drong plotseling tot me door: het zijn nou juist dit soort stukjes waar "ze" een hekel aan hebben. Dit, en bijvoorbeeld de boze reacties die "kritisch GroenLinks" soms gaf, zijn de "discussies die niet alle leden interesseren en die mensen buiten GroenLinks eerder afstoten dan aantrekken" (blz 18 van Terug naar de toekomst).
Dit soort stukjes zijn de discussiebijdragen "gevoed door achterdocht, teleurstelling en dedain" waarover Hans Sietsma op het linkedin forum van GroenLinks het heeft. Ik begrijp dat hij baalt van mijn stukjes, maar hij heeft geen gelijk. Als ik niet uitgebreid mag argumenteren waarom ik Terug naar de Toekomst geen goed rapport vindt ("want dat is een intern gerichte discussie"), dan kan je op het laatst helemaal geen kritiek meer leveren. Je verpest daarmee de sfeer. Het was kennelijk niet verstandig van de partijraad om zich twee jaar geleden uit te spreken tegen het voornemen van de fractie om de missie naar Kunduz te steunen. De interne kritiek mag niet naar buiten en eigenlijk vinden we ook dat die niet naar binnen toe geleverd moet worden.
Het spijt me ik doe daar niet aan mee. Ik neem toch maar de vrijheid om de vaagheden en de tegenstrijdigheden die GroenLinks standpunten en publicaties soms hebben, zorgvuldig te bekijken en te bekritiseren. Debat ontstaat nooit als iedereen het gezellig wil houden.