Foto henk spaan

Teksten over Groenlinks

door Henk SpaanWat ik wilde zeggen (nov 2009)

Ik wil wat zeggen over Rene Danen die kandidaat is voor twee posten in het nieuwe bestuur van GroenLinks. Ik ontdekte dat Rene in het voorjaar van 2002 zeer actief betrokken is geweest bij een felle campagne tegen Pim Fortuyn met affiches als "Stop de Hollandse Haider" in samenwerking met de "Internationale Socialisten".
Als ik niet toevallig in 2002 aanwezig was geweest op een bijeenkomst in die campagne, zou het me nu niet zijn opgevallen. Maar ik was er wel, ik was erg boos en twee weken later werd Pim Fortuyn vermoord. Nu heb ik er een boos stukje over geschreven. Wie dat wil lezen kan bij mij een copie ervan krijgen. Zijn deelname aan die campagne toen vind ik geen aanbeveling. Rene heeft de pech dat Volkert van der Graaf door de deur gegaan is die hij en zijn vrienden op een kier hebben gezet. In ieder geval hebben zij verzuimd die deur op slot te doen.

Wat vindt Rene achteraf van de misstap van toen? Wijnand Duivendak heeft anderhalf jaar geleden op ondubbelzinnige manier afstand genomen van de fouten uit zijn verleden maar van Rene heb ik dat nog niet gemerkt. Hij werd lid van GroenLinks vanwege de opkomst van Wilders en is nauw betrokken bij juridische procedures tegen Wilders en de PVV. Ik vind dat een heilloze weg en ben blij dat GroenLinks tot nu toe zich nog niet heeft aangesloten bij dat koor van anti-wildersianen. Er worden steeds groter woorden gebruikt aan alle kanten en vrijheid van meningsuiting lijkt geen betekenis meer te hebben. Laten we het voorlopig er op houden dat Wilders rechts is of erg rechts is, maar dat hij het recht heeft dat te zijn. Hopelijk zal het congres Rene niet in het bestuur kiezen.